Ode aan herstel en saamhorigheid tijdens themadag 2024

Met trots blikken de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden terug op onze jaarlijkse themadag “Kindermishandeling kent geen kleur”, als start van de Week tegen Kindermishandeling 2024. Een bijzondere dag (15 november 2024) voor degenen die de impact van kindermishandeling met zich meedragen. Deze dag voelde als een veilige haven waar 350 deelnemers, zowel fysiek als online, samenkwamen in herkenning en verbinding. Terugkijken kan via https://vimeo.com/1033099139/0078c1e89e

In het mooie decor van Het Stadspaleis in Den Haag heeft theatergezelschap Greg & Baud Productions met de voorstelling “Taboe” de dag geopend. En waren er inspirerende sprekers zoals:
Prof. dr. Janine Janssen, hoogleraar Criminologie en Rechtsantropologie aan de Open Universiteit, lector Geweld in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie en hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale Politie.
Betty van Brunschot, ervaringsdeskundige en kwaliteitsverpleegkundige bij Careyn.
Shaddy Mirza, eigenaar bureau Inspiratie Creatie.
Jeroen van de Ven, spreker, sociaalpedagogisch hulpverlener en jongerencoach.
Zij namen ons mee op een reis door de complexe thema’s van kindermishandeling, waarbij de universele gevolgen ervan werden belicht.

Dit onder bezielende leiding van Ria Andrews, programmamanager Geweld in Afhankelijkheidsrelaties van GGD Haaglanden en Hameeda Lakho, directeur Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid. Het thema “Kindermishandeling kent geen kleur” herinnert ons eraan dat deze pijn iedereen raakt, ongeacht achtergrond of huidskleur. Door het delen van verhalen en ervaringen hebben we samen de leegte en pijn van gemis onder ogen gezien, en de moed gevonden om te reflecteren op onze eigen geschiedenis en hoe dit doorwerkt in generaties.

Impact voelbaar
Het programma werd met grote waardering en betrokkenheid ontvangen, en de impact ervan was onmiddellijk voelbaar. De opening met de aangrijpende en ontroerende voorstelling “Taboe” door theatergroep Greg& Baud Productions zorgde voor een krachtige start die het publiek diep raakte.

Janine Janssen gaf lucht en ruimte aan een openhartig gesprek over het belangrijke thema van eergerelateerd geweld, wat een waardevolle en noodzakelijke dialoog op gang bracht.

De getuigenis Betty van Brunschot was bijzonder aangrijpend; haar verhalen van moed en eerlijkheid voelden als een warme omarming voor velen in de zaal. De oprechte dankbaarheid en bewondering van de bezoekers kwamen tot uiting in een staande ovatie, een eerbetoon aan haar kracht en kwetsbaarheid.

Shaddy Mirza bracht het publiek op een unieke en interactieve manier samen, waarbij hij hen uitnodigde om door middel van een symbolische oefening met touwen belangrijke momenten in hun leven te delen. Deze oefening gaf iedereen de kans om in alle vertrouwen met elkaar te verbinden, wat de kracht van samen zijn en de schoonheid van kwetsbaarheid onderstreepte.

Tot slot inspireerde Jeroen van de Ven het publiek met zijn aangrijpende verhaal over de kindermishandeling die hij en zijn broers als kinderen hadden ervaren. Zijn boodschap van hoop en herstel was krachtig en de wijze hoe hij en zijn broers, ieder hun pad naar een positief leven hebben gevonden, vervulde de zaal met een diep gevoel van bewondering en optimisme. Samen vormden al deze verhalen een krachtige boodschap van moed, verbinding en de mogelijkheid om te genezen.

Ode aan herstel en saamhorigheid
Met een kort panelgesprek met de deelnemers sloten we deze bijzondere themadag af. Deze dag was een ode aan herstel en saamhorigheid. We hebben ruimte gecreëerd voor veiligheid, warmte, vertrouwen en openhartigheid, en samen een cultuur van steun gebouwd waarin ieder kind en volwassene gehoord en gezien kan worden. Het was een krachtige reminder van de noodzaak van samenwerking tussen lotgenoten en beleidsmakers, en het belang van het versterken van onderlinge verbindingen. Samen hebben we de weg naar een toekomstige, hoopvolle en verbonden wereld ingeslagen.

De presentaties nog even op een rij:

Powerpoint van de themadag “Kindermishandeling kent geen kleur”.

Inleiding door Hameeda Lakho.

Preview “Taboe”, een voorstelling over huiselijk geweld en complex trauma.
De zelfgeschreven voorstelling “Taboe” (Greg & Baud Productions) won de Kunst- en Cultuurprijs in 2023. “De combinatie van het maatschappelijke thema met zang, spel en educatieve scenes, maakt dit een voorstelling die je gezien moet hebben. Het is tijd om te stoppen met wegkijken. Niet om te shockeren, maar om te begrijpen’’.

“Cultuur en kind: Een universele strijd” door Prof. dr. Janine Janssen.
Kindermishandeling komt in elke cultuur voor. Maar de vraag wie een kind is of wat kindermishandeling is, daar kunnen afhankelijk van de culturele achtergrond verschillende antwoorden op worden gegeven. Gebaseerd op haar ervaringen met onderzoek naar en ontwikkeling van de aanpak van eer gerelateerd geweld in Nederland, zal Janine deze vragen beantwoorden. Hoewel zij het goed vindt om aandacht te hebben voor culturele verschillen, benadrukt zij dat de overeenkomsten tussen mensen groter zijn dan de verschillen!

“Samen sterk: De overeenkomsten in de strijd tegen kindermishandeling” door Betty van Brunschot.
Betty van Brunschot (29) wordt in 1997 op 2-jarige leeftijd, samen met haar tweelingzusje Tizita, geadopteerd vanuit Ethiopië. In de jaren die volgen, nemen de ouders in totaal nog eens vier pleegkinderen op. Wat een nieuw begin in een veilig en liefdevol thuis moet zijn, verandert al snel in een nachtmerrie van mishandeling en verwaarlozing door haar Nederlandse adoptieouders. In haar boek “Mam, ik kan niet meer” vertelt Betty van Brunschot over de onveilige jeugd die ze heeft ervaren als adoptiekind en het proces van herstel en genezing dat daarop volgde.

“Maak het onzichtbare zichtbaar” door Jeroen van de Ven.
Jeroen neemt je mee op een reis door zijn leven in een aangrijpende mini-documentaire, waarin hij zijn persoonlijke ervaringen deelt. Hij belicht belangrijke thema’s zoals kindermishandeling, verwaarlozing en de impact op zowel fysieke als mentale gezondheid. Door zijn indrukwekkende verhaal te vertellen, biedt Jeroen niet alleen inzicht in zijn verleden, maar ook waardevolle lessen die hij heeft geleerd. Hij onthult de onzichtbare littekens die kindermishandeling met zich meebrengt en benadrukt het belang van bewustwording en het stellen van vragen. Laat je inspireren door zijn moed.

We verwijzen ook graag naar de video’s van Jeroen van de Ven:

– Similitude

– Kindermishandeling durf er naar te vragen

Jaarlijkse themadag
Elk jaar organiseren de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden een themabijeenkomst voor lotgenoten van kindermishandeling, professionals en overige belangstellenden. De themadag 2024 ‘Kindermishandeling kent geen kleur’ kan worden teruggekeken via https://vimeo.com/1033099139/0078c1e89e

Alle actualiteiten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren