Jaarlijkse Themadag

23 november 2018

Op 23 november wordt de jaarlijkse themadag in 2018 georganiseerd. Dit jaar is het thema ‘Oog voor ervaringsdeskundigheid’. U kunt zich hier helaas niet meer voor aanmelden.

De ervaring leert dat het helpt om eigen ervaringen te bespreken met lotgenoten, ervaringsdeskundigen en professionals. Wie als kind te maken heeft gehad met lichamelijke of geestelijke mishandeling, verwaarlozing of seksueel misbruik weet hoeveel invloed dit heeft op de rest van je leven. Het ontbreken van veiligheid, geborgenheid en liefde heeft plaats gemaakt voor een jarenlange zoektocht naar verwerking, erkenning en acceptatie. Het is noodzakelijk om ervaringen en ervaringskennis bespreekbaar te maken en beter te benutten. Dat draagt bij tot destigmatisering en het doorbreken van schaamte.

Tijdens deze themadag zullen onder leiding van dagvoorzitter Caroline Mobach enkele aansprekende sprekers en ervaringsdeskundigen het woord voeren, zoals: Thérèse Evers, voormalig zedenrechercheur en docent Zeden Politie Academie nauw betrokken bij huiselijk geweld, schrijfster van het semi-autobiografische roman ‘De som der delen’ en werkzaam voor ‘Coach met honden’, over de spiegelende kracht van honden in coaching van mensen.

De dag biedt een afwisselend programma zoals een talkshow met ervaringsdeskundigen, onder wie Wilma Boevink (boegbeeld van de herstelbeweging, als onderzoeker verbonden aan het Trimbos Instituut, oprichter en vicevoorzitter Vereniging Ervaringsdeskundigen), Sietske Dijkstra (psycholoog, docent en onderzoeker, expert in geweld in relaties en gezinnen en eigenaar van Bureau Dijkstra) en professionals van GGD Haaglanden en de gemeente Den Haag.

Deelnemers aan de dag kunnen meedoen aan diverse workshops:
-Ervaringsverhalen vormen nog geen ervaringskennis. Basiscurriculum ervaringsdeskundigheid. Wat is ervoor nodig? door Wilma Boevink
Het Basiscurriculum Ervaringsdeskundigheid omvat vier basismodules: over herstel; empowerment en stigma; ervaringsdeskundigheid; herstelondersteunende zorg. De vier praktijkmodules sluiten daarop aan. Waar de basismodules vooral aangeven wat je moet weten als ervaringsdeskundige, verwoorden de praktijkmodules hoe je dat in de praktijk kan toepassen met gebruikmaking van je eigen kennis als ervaringsdeskundige.

-Echte verandering; professionele en persoonlijke moed onmisbaar bij de aanpak van huiselijk geweld door Sietske Dijkstra en Hameeda Lakho
Een bundeling van krachten rond ervaringsdeskundigheid, praktijkkennis, onderzoek en reflectie en herstelondersteunende zorg waarin we het zoeklicht plaatsen op het onderzoeken en versterken van onze persoonlijke en professionele moed. Echte verandering is mogelijk als we zelf ook de moed hebben om te veranderen. Samen met Kirsten Regtop ontwikkelden zij een geaccrediteerde cursus.

-De invloed van jeugdervaringen op je leven door Annette van der Knaap
De chemie van de stress respons door jeugdervaringen in het brein en het lichaam, en de invloed op de rest van het leven. Ervaringen in jouw babytijd en jeugdjaren worden diep in je geheugen opgeslagen en vormen jouw basis om te overleven in de maatschappij. Negatieve ervaringen hebben extra effecten in jouw programmering die onbewust de rest van je leven beïnvloedt: in jouw werk, relaties, het ouderschap, gezondheid en je veerkracht. Een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied (o.a. de ACE studie). Annette combineert in deze workshop de wetenschap met ervaringsdeskundigheid en geeft handvatten om jezelf en je medemens te begrijpen.

-Schrijfworkshop: in een ander licht door Jonatan Bartling
In deze workshop kijk je naar je leven als een verhaal, waarmee je kunt spelen. Het is gemakkelijk om in het leven vast te komen zitten in je eigen perspectief, in een vast idee over hoe het verhaal zal verlopen. Met behulp van creatieve schrijfoefeningen bekijken we onze verhalen eens van een andere kant. En als jij dan toch de schrijver bent, kan het verhaal er ineens heel anders uit gaan zien.

-Van slachtoffer naar pleger huiselijk geweld door René Haring
René Haring heeft in zijn verleden veel te maken gehad met agressie en geweld. Zijn negatieve hoogtepunt was pleger van huiselijk geweld worden. Hij is er voor opgepakt en veroordeeld. Na zijn proeftijd van twee jaar, behandeling en agressie regulatie trainingen was er geen vervolg traject meer. Terugval was zeker aanwezig. En waar kan je dan heen om dat te voorkomen? Hij gebruikt nu zijn negatieve verleden positief. Hoe hij dat heeft gedaan?

-Werken met eigen ervaringen door Hans Hoogerdijk, Genevieve Maduro en Anna
Een inspirerende workshop over de kracht en meerwaarde van ervaringsdeskundigheid door opleidingscentrum Howie the Harp™ voor iedereen met eigen ervaring op psychosociaal gebied, in de psychiatrie en/of verslavingszorg. Je leert persoonlijke ervaringen van enige afstand te bekijken en haalt er eigen levenslessen uit. Zo zet je de ervaringen om naar ervaringskennis. Vanuit ervaringskennis en theoretische kennis werk je toe naar de professionele praktijk van een ervaringsdeskundige.

-Wijze lessen van een hulphond – coach op vier poten door Thérèse Evers
Deze workshop gaat over de spiegelende kracht van honden in coaching van mensen. Je krijgt zicht op de mogelijkheden van een hulphond bij psychisch trauma en de mentale (en evt. fysieke) gevolgen daarvan. Aan de hand van theorie over de inzet van hulphonden en persoonlijke ervaringen van de spreekster, kun je kennismaken met de rijke wereld van de hond als maatje, stimulans, rem en uitdager. Tijdens de workshop is er een psychosociale hulphond aanwezig en kunnen kleine ervaringsoefeningen gedaan worden om zelf te voelen wat de hond voor je kan betekenen.

-Innerlijke moed en veerkracht door Marijke Beekhuizen en Nathalie van Eck
Wat is er voor nodig om het zwijgen te doorbreken en hoe kom je weer in je eigen kracht? Telkens weer blijkt dat contact met lotgenoten een manier kan zijn om los te komen van een traumatisch verleden.

De dat eindigt met een muzikaal optreden van Mooz Valentine (winnares Held Zonder Geweld en beste Singer-Songwriter Regio Haaglanden 2016)

Datum: vrijdag 23 november 2018
Tijdstip: 9.30 tot 17.00 uur
Locatie: Hilton Hotel te Den Haag

Kosten voor deelname (incl. lunch):
€50,- voor lotgenoten
€ 100,- voor professionals/organisaties

Vorig jaar organiseerden de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid (voorheen Stichting Geheim Geweld) en GGD Haaglanden op vrijdag 24 november 2017 voor lotgenoten én professionals de themadag ‘Van trauma naar herstel’. Bezoekers beoordeelden deze dag in enquêtes met het gemiddelde cijfer 8,8. Lees hier meer over de themadag ‘Van trauma naar herstel’.

 

U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor de themadag 2018!!

 

Alle activiteiten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren