Themadag ‘Getekend’

20 november 2020

In de week tegen kindermishandeling organiseren op vrijdag 20 november 2020 de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden de themadag ‘Getekend’ voor mensen die te maken hebben gehad met kindermishandeling en voor professionals. De dag zal plaatsvinden in het Hilton Hotel te Den Haag.

Kindermishandeling is in Nederland één van de grootste geweldproblemen. Jaarlijks zijn circa 100.000 kinderen slachtoffer van verwaarlozing, geweld, seksueel misbruik. Elk jaar sterven 60 kinderen aan de gevolgen. De trauma’s die kinderen oplopen werken soms een leven lang door, tot in de volgende generatie. De gevolgen laten ook sporen na in de samenleving. De maatschappelijke schade is enorm.

Het thema staat dit jaar in het teken van ‘Getekend’, sporen van kindermishandeling. Het belooft een heel bijzondere dag te worden met als dagvoorzitter programmamaker Gijs Wanders die in gesprek gaat met alle deelnemers aan de documentaire. Na het grote succes en bijzondere bijdrage van vorig jaar, zijn wij bijzonder verheugd om professor dr. Peter Adriaenssens weer te verwelkomen als spreker.

Inhoudelijke bijdrage Themadag 2020 o.a.;

  • Professor dr. Peter Adriaenssens is kinder- en jeugdpsychiater, was directeur van het Vertrouwenscentrum kindermishandeling Vlaams-Brabant en hoofddocent Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Sinds oktober 2019 is hij met emiraat. Peter Adriaenssens schreef verschillende boeken over jongeren en opvoeding.
  • Gijs Wanders is programmamaker, schrijver en regisseur.  Tot 2005 werkte Gijs Wanders 25 jaar bij het NOS Journaal, als presentator en als verslaggever. Daarnaast schrijft hij kinderboeken, maakt multimediale theatervoorstellingen en documentaires.
  • Herman van Hoogdalem is kunstschilder. Herman van Hoogdalem portretteerde voor ‘Getekend’ slachtoffers en plegers in prachtige portretten in aquarel. De uitdrukkingen zeggen genoeg, de portretten spreken voor zich. Herman van Hoogdalem  laat zien en voelen wat kindermishandeling met de persoon doet.
  • Deelnemers documentaire ‘Getekend’,  openhartige getuigenissen van ervaringsdeskundigen.

Inschrijven
Mocht je interesse hebben, dan kun je je hieronder aanmelden voor de themadag ‘Getekend’. Deelname is dit jaar beperkt tot maximaal 100 deelnemers.

Vorig jaar, Sporen van trauma
De zeer drukbezochte themadag ‘Sporen van trauma’ op 22 november 2019 in het Hilton Hotel te Den Haag bracht lotgenoten, beleidsmakers en wetenschappers bij elkaar. Deze mix van gebundelde kennis en verkregen inzichten heeft velen beroerd en een onvergetelijke indruk gemaakt. Ruim 170 deelnemers voelden zich verbonden en spraken openlijk over de sporen van trauma die hun levens jarenlang in de greep houden. In de sfeer van veiligheid en vertrouwen ontstond er veel openhartigheid dat menigeen heeft ontroerd.

Een veelzijdig gevarieerd programma werd geboden met boeiende lezingen en deelsessies van o.a. Peter Adriaenssens en Sietske Dijkstra. De deelsessies met aansprekende thema’s zoals leren leven met een barst, ontwrichte familie relaties, hoe van ervaring naar ervaringsdeskundigheid te komen, trauma en cultuur, van kwetsbaarheid naar kracht en mag ik even naast je zitten.

Lees hier meer over de themadag ‘Sporen van trauma’.

Inschrijven voor themadag ‘Getekend’:

Alle activiteiten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren