Themadag 2018 beoordeeld met 8,7

In de Week tegen Kindermishandeling organiseerden de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden op vrijdag 23 november 2018 voor lotgenoten én professionals de drukbezochte themadag ‘Oog voor ervaringsdeskundigheid’. Het thema is vanuit diverse (ervaring)deskundige invalshoeken herkenbaar gemaakt voor vele lotgenoten. De themabijeenkomst kreeg een gemiddeld cijfer van een 8,7.

De Haagse wethouder van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid, Kavita Parbhudayal, opende de themadag en benadrukte de inzet van ervaringsdeskundigen: “Om als volwassene een volwaardig leven op te kunnen bouwen is het doorbreken van het zwijgen essentieel. Het geeft lucht aan de zware last en verbetert de kwaliteit van leven. De jarenlange zoektocht naar verwerking, erkenning en acceptatie door het ontbreken van veiligheid, geborgenheid en liefde, maakt dan plaats voor acceptatie en meer rust. De stem van ervaringsdeskundigen is onmisbaar. Van lotgenoten naar bondgenoten. Voorbij stigmatisering, taboes en de schaamte. We kunnen leren van ervaringen uit de praktijk en dit verbinden met wetenschappelijke en professionele kennis in de keten voor meer begrip en empathie.”

De reacties naar aanleiding van de indrukwekkende themadag zijn hartverwarmend en geven aan dat onze Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid voor lotgenoten een belangrijke plaats inneemt. Uit de evaluaties blijkt dat de dag zeer gewaardeerd is zowel door lotgenoten als professionals: “Fijne sfeer”, “Veel veiligheid en vertrouwen ervaren” en “Fantastisch hoe professionals, ervaringsdeskundigen en cliënten samenkomen en van elkaar kunnen leren”. Op de themadag ‘Oog voor Ervaringsdeskundigheid’ waren 175 ervaringsdeskundigen en professionals aanwezig die hun kennis hebben gedeeld met elkaar.

Een ruime meerderheid van de deelnemers heeft meer inzichten gekregen dankzij deze themabijeenkomst. Ook vonden ze over het algemeen dat er voldoende ruimte was voor inbreng vanuit het publiek. Bijna alle deelnemers voelden zich (h)erkend gedurende de themabijeenkomst en hebben meer inzicht gekregen in de langetermijngevolgen van kindermishandeling. De omgeving voelde voor bijna iedereen veilig om de ervaringen te delen.

 

www.dekennis-illustrator.nl / Linda van Erve

 

Lees hieronder het inhoudelijk verslag en het evaluatieverslag van de themabijeenkomst ‘Oog voor ervaringsdeskundigheid’.

Alle actualiteiten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren