Indrukwekkende en emotionele themadag ‘Sporen van Trauma’

De zeer drukbezochte themadag ‘Sporen van Trauma’ op 22 november 2019 in het Hilton Hotel te Den Haag bracht lotgenoten, beleidsmakers en wetenschappers bij elkaar. Deze mix van gebundelde kennis en verkregen inzichten heeft velen beroerd en een onvergetelijke indruk gemaakt.

Ruim 170 deelnemers voelden zich verbonden en spraken openlijk over de sporen van trauma die hun levens jarenlang in de greep houden. In de sfeer van veiligheid en vertrouwen ontstond er veel openhartigheid dat menigeen heeft ontroerd.

Een veelzijdig gevarieerd programma werd geboden met boeiende lezingen en deelsessies van o.a. Peter Adriaenssens en Sietske Dijkstra. De deelsessies met aansprekende thema’s zoals leren leven met een barst, ontwrichte familie relaties, hoe van ervaring naar ervaringsdeskundigheid te komen, trauma en cultuur, van kwetsbaarheid naar kracht en mag ik even naast je zitten.

De gave om kennis voelbaar te maken
Em. Prof. dr. Peter Adriaenssens, Belgisch kinder- en jeugdpsychiater, wist met zijn unieke gave en toegankelijke wijze kennis voelbaar te maken. Met veel compassie en durf wist hij gevoelige thema’s aan te raken tijdens zijn lezing ‘’Waarom de weg van trauma een plek geven naar samenleven niet evident is’’ en zijn interactieve workshop ‘’Leren leven met een barst.’’ De sporen van trauma en geweldspatronen en de desastreuze gevolgen op psychisch, lichamelijk en emotioneel vlak werden inzichtelijk en begrijpelijk gemaakt en hoe dit een leven lang kan doorwerken. Thema’s als wanhoop, pijn, leegte, eenzaamheid en ouderschap werden niet geschroomd om over te hebben. Verdriet, trauma en emoties kwamen samen en mochten er zijn. Op een zeer integere wijze beantwoordde Peter vele vragen uit het publiek. Er werd inzicht geboden in de rollen en patronen die slachtoffers van geweld jarenlang gevangen kunnen houden.

Diep geraakt
Deelnemers waren zichtbaar diep geraakt en voelden zich gezien, gehoord en erkend. Velen hebben een lang traject doorlopen in trauma land en hun jarenlange zoektocht naar de juiste hulp voor vroegkinderlijke trauma’s.

De reacties uit het publiek waren vooral grote dankbaarheid voor een boeiende dag dat veel inzichten heeft geboden en vele harten had geraakt. Een diep geëmotioneerde slachtoffer verzuchtte ‘’was er maar een Peter voor mij geweest’’ in zijn jarenlange zoektocht naar de juiste hulpverlening.

 

Hieronder vindt u de powerpointpresentaties van deze themadag.

Algemene presentatie van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid

Lezing ‘Van trauma naar litteken’ door Peter Adriaenssens

Workshop Mag ik even naast je zitten? Wat helpt bij trauma therapie? door Gert Jan van Hinsberg

Workshop Van ervaringskennis naar ervaringsdeskundigheid door Nienke Hoekstra en Sandra Boon

Alle actualiteiten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en laat u inspireren